Pzt - Cmt 8:00 - 20:00

İklimlendirme sistemi nedir?

İklimlendirme sistemi  iç mekanlarda ısı ve nem dengesini korumak için kullanılır. Daha geniş anlamda hava sağlığını korumaktır. Kapalı bir ortamın sıcaklık  nem ve hava hareketini insan sağlık dengesine göre ayarlamaya iklimlendirme denir. Çalışma koşullarını en iyi seviyelere çeker. Havayı dezenfekte eder.


İklimlendirme sistemi nerelerde kullanılır?

İklimlendirme sistemi halkın sık kullandığı toplu taşıma (otobüs,tren, vb), hastalıklarının hızlı ve kolay bir şekilde yayılmasını önlemek için kullanılır.Kısaca halkın iç içe olduğu yerlerde insan sağlığını korumak için kullanılır.


İklimlendirme Sistemi Neden Yapılır?

 İklimlendirme sisteminin kullanımı ilk çağlara dayanmaktadır. İklimlendirme sisteminin kullanım ihtiyacı ilk olarak besinlerin bozulmaması için kullanılmıştır. Örneğin besinlerin bozulmaması için soğuk yerleri seçmeleri (Mağara, vb.) bu bir iklimlendirme örneğidir. Günümüz teknolojininsinin gelişmesiyle iklimlendirme sistemi insanlar için kullanılmaya başlanmıştır. En çok yaygın olarak kullanılan klima sistemleri hava sağlını en uygun dereceye getirir. Çeşitli sektörlerde iklimlendirme ve soğutma sistemi en önemli gereksinimlerden biridir. Gıda, sanayi, ilaç, tekstili, vb. belirli sektörlerde hava derecesi verim ve sağlıklı koşullarda üretilmesi açısından önemlidir.


İklimlendirme sistemleri kaça ayrılır?

İklimlendirme sistemi, merkezi ve bireysel olmak üzere ikiye başlığa ayrılır. Merkezi klima sistemleri havalı, sulu, sulu ve havalı sistemler olmak  üçe ayrılır.Bireysel sistemler paket cihazlar ve split tip klimalar olmak üzere  ikiye ayrılır.

1-) Merkezi sistemler :

a) Havalı sistemler :

Havanın kanallar yardımıyla temizlenecek ortama gönderilmesidir. Genellikle  büyük mahallerin havasını temizlemek için kullanılır. Aspiratör, filtre, vantilâtör, ısıtıcı batarya, soğutucu batarya ve nemlendirici hücreler yardımıyla temiz hava açığa çıkar.

b) Sulu sistemler :   

Çok odalı binalarda, otel, hastane, vb. binalarda sık kullanılır. Her odaya koyulan hava temizleme cihazıları odaların soğutulmasına yardımcı olur. Fanlı cihazlarda  dolaşan su, merkezi bir soğutma grubunda (chiller) pompalar yardımıyla tesisata gönderilir. Her odanın sıcaklığı bir termostat ile kontrol edilebilir. 

c) Sulu ve havalı sistemler :

Kapalı alanlarda ihtiyaç duyulan temiz havanın ve soğutulan suyun, fanlı serpantin birimlerine gönderilerek mahallerin, insanların temiz hava ihtiyaçlarını da karşılayarak soğutulması işlemidir.


En Çok Kullanılan İklimlendirme sistemi ? 

En çok kullanılan iklimlendirme sistemi çeşidi  klimadır . Çünkü hem kolay ulaşılır, hemde artık neredeyse bütün kapalı alanlarda kullanılıyor Klimanın kullanım amaçlarından biri soğutma moduda çalışırken, sıcak havayı dışarı  vermesi gerekiyor. Havayı dışarı verirken kapalı ortamdaki fazla nemide alıyor.  


İklimlendirme uygulamaları? 

1-) Konfor uygalamaları :    

Konfolu uygulama iç ve dış ortamlardaki derece farkı ne olursa olsun iklimlendirme sistemiyle , ısı derecesini insanlara uygun hale getirmesi durumudur.Isı dengesini etkileyen faktörler insanların belirli derecelerde daha iyi performans göstermesidir.


2-)İşlem (Proses) uygulamaları : 

İşlem uygulaması genellikle bazı nedenlerden dolayı yapılır. 

+ Hastanelerde ameliyat odalarında enfeksiyon riskini azaltmak için hava temizlenir ve hastanın su kaybını azaltmak için nem kontrol edilir. Açık kalp  gibi  önemli ameliyatlarda düşük sıcaklıklara ihtiyaç duyarken (yaklaşık 18 °C), yenidoğan servisleri gibi diğerlerine görece yüksek sıcaklıklara (yaklaşık 22-26°C °C) ihtiyaç vardır.



Tavsiye Yazı: Derin Dondurucu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Tavsiye Yazı: Sütlük Dolabı
Tavsiye Yazı: Şarküteri Dolabı

Tavsiye Yazı: Serpantin Nedir? Ne İşe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?
Tavsiye Yazı: Soğuk Hava Deposu İstanbul / Soğuk Hava Deposu Fiyatları
Tavsiye Yazı: Temiz Oda Nedir? Kullanım Amaçları Nelerdir?
Tavsiye Yazı: Regülatör Nedir? Ne İşe Yarar? fiyatları ?
Tavsiye Yazı: Muz Sarartma ve Olgunlaştırma Koşulları Nelerdir?

Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?
6 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 4,2

Paylaş:

Yorum(0)

Bir Yorum Bırak:

E-posta Adresiniz Yayınlanmayacaktır. Zorunlu Alanlar *